Havaintoryhmä

Meridiaanin havaintoryhmä on syksyllä 2013 perustettu ryhmä havaitsevasta tähtitieteestä kiinnostuneita opiskelijoita. Meillä on pääsy Kirkkonummen Metsähovissa sijaitsevalle observatoriolle, missä sijaitsee Helsingin yliopiston omistama 60 cm teleskooppi, missä käymme säännöllisesti tekemässä omia havaintojamme tavallisesti yliopiston CCD-kameralla. Observatoriolle on noin 45 min automatka. Teoriassa paikalle pääsee myös bussilla, mutta tämä on vaikeaa harvoin kulkevien yhteyksien takia. Metsähovissa on mahdollista havaita sitä mikä itseään kiinnostaa, ihan vain omaksi huvikseen, mutta sieltä on myös mahdollista kerätä aineistoa opinnäytetyötä varten. Olemme myös osallistuneet kansainvälisiin havaintoprojekteihin, kuten Gaia-avaruusteleskoopin löytämien asteroidien seurantaan.

Havaintoryhmän Metsähovi-matkoista tiedotetaan ryhmän Telegram-ryhmässä. Ryhmään voi liittyä olemalla yhteydessä Meridiaanin havaintovastaavaan. Metsähovissa on havaittu mm. asteroideja, eksoplaneettoja, muuttuvia tähtiä, supernovia, galakseja, kaasusumuja ja Gamma Ray Burstien jälkihehkuja.

Havaintoryhmän julkaisu

Havaintoryhmä tuotti vuonna 2018 julkaisun, joka käsitteli Gaian havaitsemaa supernovakandidaattia AT 2018we. “Light Curve for Type Ia Supernova Candidate AT 2018we” -artikkeli julkaistiin Arxiv-palvelussa.

Havaintoryhmän kuvagalleria